ISTORIJA – 75 godina Schiedel-a

Sa 75 godina iskustva, Schiedel se zalaže za dugotrajne, dobro dizajnirane kompletne sisteme, inteligentna rešenja za montažu i usluge orijentisane na kupca. Naši proizvodi – dimnjaci, kamini i ventilaciona rešenja – pružaju našim kupcima sigurnost, udobnost i nezavisnost i energetski efikasno grejanje i ventilaciju.

Istorija

O kompaniji

2021. proslavićemo 75. godišnjicu. Dugo vremena u kome je Schiedel napravio mnogo važnih inovacija i dostignuća. Danas se s ponosom osvrćemo na ono što smo postigli i uvek imamo podsticaj da postignemo još više i da u budućnosti “zapalimo vatru” sa našim partnerima, kupcima i zaposlenima.

Dimnjaci, peći i ventilaciona rešenja projektovana za vaš život.

Istorija

1946 Friedrich Schiedel je 1946. godine osnovao kompaniju Erbacher Bauvaren u Erbachu kraj Ulma. Već 1947. specijalizirao je svoju betonsku fabriku u Erbahu za pogon dimnjaka, čija je proizvodna paleta bila smanjena 1951. godine na proizvodnju dvozidnih dimnjaka. Od sada je kompanija proizvodila pod imenom „Schiedel“ sa 17 zaposlenih na sopstvenom zemljištu. 1952. godine započeta je proizvodnja dimnjaka u Minhenu. U godinama od 1961. do 1966. godine, senator Friedrich Schiedel je izgradio nekoliko proizvodnih i prodajnih objekata u gradskim oblastima Nemačke, a 1966. takođe u Nussbachu u Austriji.

1971. godine u Minhenu je izgrađena zgrada centralne uprave. U godinama od 1971. do 1990. godine nastavio je da širi svoje poslovanje, bio je jedini deoničar Friedrich Schiedel Holding GmbH u Austriji. 1990. godine prebacio je Schiedel grupu u Nemačku, a 1991. onu iz Austrije u Braas GmbH.
Danas je Schiedel zastupljen u preko 25 zemalja i upravlja sa 20 fabrika keramike i inoxa
Na osnovu genijalne ideje osnivača Friedricha Schidela 1946. godine – da se dimnjaci više ne proizvode samo od opeke, već od lakih betonskih blokova – Schiedel je stvorio mnoga druga revolucionarna dostignuća u industriji.

Naše korporativne prekretnice uključuju okrugli dimnjak 1966. godine, izolacioni dimnjak 1985. godine, univerzalni dimnjak ABSOLUT 1999. godine, ABSOLUT termalni vazdušni propuh za rad nezavisnih kamina u sobi i nezavisno od vazduha, kao i kombinaciju našeg inovativnog integrisanog u osovinu i ugradnji kamin KINGFIRE.

workers-ceramic
worker-ceramic-shovel
history-schiedel-management
history-friedrich-schiedel
10483
PlayPause
previous arrow
next arrow

Osnivač

Istorija

Friedrich Schiedel (rođen 13. septembra 1913 – 28. marta 2001. u Grinburgu) rođen je 1913. u Bad Vurzachu (bivši: Baierz) u skromnim okolnostima. Po završetku A-nivoa 1931. godine počeo je da studira inženjerstvo u građevinarstvu i izgradnji puteva. Po završetku rata osnovao je kompaniju Erbacher Bauvaren u Erbachu kraj Ulma 1946. To se dogodilo, kako je uvek voleo da izveštava, „bukvalno sa dve pozajmljene lopate i pozajmljenim kolicima“. U narednim godinama, mali biznis je prerastao u ekonomski jaku i uspešnu grupu kompanija sa ukupno 17 pogona. Od 1951. godine Erbacher Bauvaren proizvodi pod imenom “Schiedel”.

Friedrich Schiedel se zalagao za prenošenje rezultata naučnih istraživanja i tehnoloških inovacija u ekonomsku praksu u ranoj fazi. Ali nisu mu bile važne samo inovativna snaga i uspon njegove kompanije ili napredak u proizvodnim tehnologijama. Kao društveno odgovoran i dalekovid preduzetnik, uvek je obraćao pažnju na adekvatne socijalne beneficije za svoje zaposlene i njihove porodice, što je i danas filozofija kompanije.

Svojim opsežnim zalaganjem kao preduzetnik, primio je brojne počasti: Za svoj društveno posvećen i preduzetnički rad dobio je brojne nagrade, uključujući Krst za zasluge na lenti Savezne Republike Austrije (1975), Veliko odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji (1978) i Savezni krst za zasluge 1. klase Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke (1983), kao i Veliko srebrno odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji ( 1989), medaljom za zasluge države Baden-Vurttemberg (1992) i Bavarskim ordenom za zasluge (1996). Takođe je dobio počasno državljanstvo gradova Hauerz / Bad Vurzach (1971), Puchschlag / Schvabhausen (1971) i Markt Schollnach u Bavarskoj šumi (1977). 1971. Friedrich Schiedel je takođe postao počasni senator Tehničkog univerziteta (TU) u Minhenu, sa kojim je njegova kompanija blisko sarađivala.

“Počeo sam sa dve pozajmljene lopate I pozajmljenim kolicima”

———— Senator Friedrich Schiedel, osnivač—————

Vatra, vazduh, voda i zemlja elementi su koji čine svako biće i sa kojima se mi osećamo posebno povezano. Zato što se Schiedel, kao vodeći evropski proizvođač dimnjaka i izduvnih sistema, zalaže za grejanje i ventilaciju, a samim tim i za bolji kvalitet života i životnu udobnost

Iskustvom i strašću kreiramo dimnjake, kamine i ventilacione rešetke koji u budućnosti unose udobnost u dom i efikasnost u industrijskim zgradama.

INOVATIVNI 75 godina

Ono što je osnivač i imenjak naše kompanije Friedrich Schiedel sagradio 1946. godine sa dve pozajmljene lopate i pozajmljenim kolicima, krunisano je uspehom. Dalekovidan u svom razmišljanju, jasan u svojoj mašti, energičan u svojim postupcima, tako se može opisati koncept Friedricha Schidela i priča pokazuje da se njegova vizija ostvaruje. Njegova prva fabrika za montažne dimnjake izgrađena je u Erbahu kod Ulma. 1967. Friedrich Schiedel je tada otvorio „Schiedel Kaminverke“ u Austriji. Njegov preduzetnički duh, znanje, istrajnost i kompetentan tim zaposlenih stvorili su osnovu za dalji uspeh. Kompanija je rasla, proširivala svoje lokacije, prodajne strukture i poslovna područja. Danas je Schiedel neprikosnoveni broj 1 u Evropi za visoko energetski efikasne sisteme dimnjaka, integrisana rešenja peći i ventilaciju.

Na osnovu genijalne ideje osnivača Friedricha Schidela 1946. godine – da se dimnjaci više ne proizvode samo od opeke, već od lakih betonskih blokova – Schiedel je stvorio mnoga druga dostignuća koja su bila revolucionarna u industriji. Naše korporativne prekretnice uključuju okrugli dimnjak 1966. godine, izolacioni dimnjak 1985. godine, univerzalni dimnjak ABSOLUT 1999. godine i ABSOLUT termalni propuh za rad pojedinačnih kamina koji su nezavisni od ambijentalnog vazduha.

1946-schiedel-blockstone
1946-schiedel-logo
1984-schiedel-sih
1990-schiedel-logo-1
1990-schiedel-logo-2
1999-schiedel-kerastar
2000-schiedel-aera
2005-schiedel-logo
2010-schiedel-logo
2012-schiedel-logo
2014-schiedel-logo
2017-schiedel-absolut
2017-schiedel-kingfire
2019-schiedel-logo
previous arrow
next arrow