Stacks of wood

NAJPRIRODNIJI NAČIN GREJANJA DRVO

Održivost i zaštita klime su vrlo važne teme za sve nas. Naša je odgornost, kako kao proizvođača tako i kao kupca, da vodimo računa o tome koje izvore energije koristimo i kako ih koristimo. Inteligentno i održivo korišćenje prirodnih, obnovljivih sirovina, kao što je drvo, kao obnovljivog izvora energije zajedno sa energetski efikasnim sistemima za grejanje, pomaže nam da postignemo izazovne ciljeve u pogledu klime, uz nizak nivo emisije štetnih gasova. Korišćenje ogrevnog drveta štedi milione tona CO2 u Evropi i predstavlja značajnu pomoć u izbegavanju gasova odgovornih za efekat staklene bašte.
Branch

U POČETKU…

750.000 godina p.n.e.
U početku su ljudi videli vatru samo kada udari grom i kada se zapali drveće ili trava. Homo erectus je bio prvo ljudsko biće koje je samostalno koristilo vatru.
Illustrated image of Cavemen gathered around a fire

…BEŠE VATRA

40.000 godina p.n.e.
Počeli smo da koristimo vatru u kaminima …
Large bonfire

OD VATRE…

1946
Godine 1946. Fridrih Schiedel je osnovao sopstvenu kompaniju pod nazivom Erbacher Bauwaren. Kako je uvek voleo da govori, Schiedel ju je osnovao "bukvalno sa dve pozajmljene lopate i sa pozajmljenim kolicima", i tako je rođen prvi Schiedel dimnjak za kontrolu vatre i odžaka.
Black and white photo of two men working on a chimney

…DO INOVACIJE

2020
Schiedel je vodeći evropski dobavljač izuzetno energetski efikasnih sistema dimnjaka, koji koristi svoju ekspertizu da bi ponudio integrisane sisteme za ventilaciju i za grejanje. Schiedel je sinonim za izdržljive i izuzetno sofisticirane kompletne sisteme, za inteligentna rešenja za montažu i za prilagođenu uslugu.
Modern day Schiedel fireplace installation

GREJANJE NA DRVA

1
Piece of wood

OBNOVLJIVI RESURS

Drvo je obnovljivi resurs koji sagoreva samo onoliko ugljen-dioksida (CO2) koliko se oslobađa prirodnim raspadanjem u šumi, ili onoliko koliko je drvo prikupilo iz atmosfere tokom rasta.
Graphic showing wood is a renewable resource
2
Piece of wood

VISOKA ENERGETSKA VREDNOST

Ogrevno drvo ima visoku energetsku vrednost. Uzmimo na primer hrast: dok poseduje sadržaj preostale vlage u drvetu od oko 15–20%, njegova toplotna vrednost iznosi 4,2 kWh po kilogramu.
branch laying horizontally
Piece of wood
DANAS
9 %
Single log
…trenutnog globalnog snabdevanja energijom (560 EJ) potiče iz šuma, iznoseći gotovo 49 EJ.
Piece of wood
2035. GODINE
13–15%
Multiple logs
…globalnog snabdevanja energijom će verovatno biti pokriveno drvetom 2035. godine (72–84 EJ) – to je ono što očekuje Svetska asocijacija za bioenergiju.
Exajoule (EJ)
branch laying horizontally
3
Piece of wood

FAKTOR NISKE EMISIJE ŠTETNIH MATERIJA

Uticaj zagađenja vazduha na naše zdravlje i na životnu sredinu je toliko značajan da se smatra drugim najvećim ekološkim problemom, posle klimatskih promena. Ogrevno drvo ima nizak koeficijent emisije štetnih materija u poređenju sa drugim izvorima energije, sa vrlo niskim koeficijentom primarne energije od 0.2.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture
4
Piece of wood

SMANJENJE EMISIJA OD SAGOREVANJA DRVETA U STAMBENIM OBJEKTIMA

Suprotno tome, do sagorevanja drveta u stambenim objektima dolazi uglavnom u seoskim i retko naseljenim područjima, uz veliku raštrkanost. Stare peći i otvoreni plamen zagađuju mnogo više nego moderan uređaj na drva. Stare peći su deo problema, nove peći su deo rešenja.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture
Total Suspended Particles (TSP)
5
Piece of wood

EFIKASNOST

Moderna tehnologija kompanije Schiedel u stanju je da drastično poveća efikasnost peći do 86%, istovremeno smanjujući emisiju štetnih materija za 2/3 u poređenju sa starim i neefikasnim pećima.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture

Dok stare i neefikasne individualne peći i otvoreni gorionici znatno doprinose problemu, nove tehnologije i korišćenje mreža daljinskog grejanja sada mogu da obezbede kupcima iz EU čiste i efikasne mogućnosti koje zadovoljavaju zahteve doba čiste energije.

Mogli bismo drastično da smanjimo emisije ako kupci urade i jedno i drugo: zamene stare uređaje i koriste samo suvo drvo najvišeg kvaliteta.

6
Piece of wood

EVROPSKA ŠUMA RASTE

30% godišnjeg rasta šume ostaje u šumi. Područje evropskih šuma se povećava za veličinu jednog fudbalskog igrališta svakog minuta, što povećava mogućnost prikupljanja ugljenika u narednim decenijama.
30%
godišnjeg uvećanja šume ostaje u šumi.
7
Piece of wood

KORIŠĆENJE ČITAVOG DRVETA

Održivo korišćenje čitavog drveta: drvo kao sirovina ne samo da je izvanredan materijal za stvaranje energije i toplote, nego je i pogodno za izgradnju zgrada ili za izradu drvenog nameštaja.
ŠIBICE
PELET
STOLOVI
PODOVI
8
Piece of wood

EVROPSKI KLIMATSKI CILJEVI

Pored štednje energije, EU se usredsređuje na obnovljive izvore energije, kao što su biomasa, i naročito drvo. Naši energetski sistemi moraju da postanu oslobođeni od fosilnih goriva. EU želi da do 2020. godine obnovljiva energija zauzme do 20% udela u ukupnoj potrošnji energije, i najmanje 30% do 2030.
Map of Europe
2020
20%
2030
30%
Piece of wood in hand

KAKO SE GREJATI NA DRVA

OGREVNO DRVO – PRAVI IZVOR

Tvrdo drvo je bolje za gorenje u kaminima od mekog drveta. Meko drvo je smolasto, pa ima kraće vreme sagorevanja.
Piece of Beech wood
BUKVA
Piece of Oak wood
HRAST
Piece of Birch wood
BREZA
Piece of Spurce wood
SMREKA

ODGOVARAJUĆA VELIČINA OGREVNOG DRVETA

VIzbor odgovarajućeg ogrevnog drveta je odlučujući za njegovu toplotnu vrednost.
Veličinu cepanica treba prilagoditi veličini kamina. Za većinu kamina to odgovara dužini cepanice od 25 do 30 cm, dok obim ne sme da premaši 25 cm.
Diagram showing a piece of wood should be 25 to 30 cm length
Dužina 25 do 30 cm
Diagram showing a piece of wood should be 25 cm scale
Opseg 25 cm

Pobrinite se da ogrevno drvo nabavljate iz regionalnih šuma sa održivim šumarstvom. Time ćete se posvetiti očuvanju životne sredine i pružićete primer održivosti.

Optimalno se ogrevno drvo suši jednu godinu i njegova vlažnost je 15–20%. Zbog toga što je vlažno/sveže ogrevno drvo mnogo teže od dobro osušenog, dobićete manje drveta za svoj novac.

Wet wood with red X across it

A SADA…
NA VAS JE RED DA ZAPALITE VATRU!