Stacks of wood

NAJPRIRODNIJI NAČIN GRIJANJA DRVO

Održivost i očuvanje klime vrlo su važne teme za sve nas. Kao proizvođači i potrošači odgovorni smo paziti koji izvor energije koristimo te kako ga koristimo. Inteligentno i održivo korištenje prirodnih i obnovljivih sirovina poput drveta uz energetski učinkovite sisteme grijanja pomaže nam postići zahtjevne klimatske ciljeve s niskim emisijama. Korištenjem drva za ogrjev štede se milioni tona CO2 u Europi te ono značajno doprinosi smanjenju stakleničkih plinova.
Branch

U POČETKU…

750 000 godina pr. Kr.
Ljudi su u početku mogli vidjeti vatru samo kada bi udario grom i zapalio stabla ili travu. Homo Erectus bio je prvi čovjek koji je samostalno koristio vatru.
Illustrated image of Cavemen gathered around a fire

…BIJAŠE VATRA

40 000 godina pr. Kr.
Počeli smo koristiti vatru u ognjištima …
Large bonfire

OD VATRE…

1946.
Friedrich Schiedel 1946. godine osnovao je vlastitu firmu pod nazivom Erbacher Bauwaren. Uvijek je znao reći da je firma Schiedel osnovana s „doslovno dvije posuđene lopate i tačkama”. Tako je nastao prvi Schiedel dimnjak za regulaciju vatre i dimnih plinova.
Black and white photo of two men working on a chimney

…DO INOVACIJA

2020.
Schiedel je vodeći svjetski proizvođač visokoučinkovitih sistema dimnjaka koji na temelju svoje stručnosti nudi integrirane sistem za ventilaciju i grijanje. Firma Schiedel poznata je po izdržljivim i iznimno sofisticiranim cjelovitim sistemima, inteligentnim rješenjima za montiranje i individualnoj usluzi.
Modern day Schiedel fireplace installation

GRIJANJE NA DRVA

1
Piece of wood

OBNOVLJIVI IZVOR

Drvo je obnovljivi izvor koji prilikom izgaranja ispušta količinu ugljikovog dioksida (CO2) koja je jednaka količini koja se ispušta pri prirodnoj razgradnji u šumi ili količini koju je drvo preuzelo iz atmosfere tijekom rasta.
Graphic showing wood is a renewable resource
2
Piece of wood

VELIKA ENERGETSKA VRIJEDNOST

Drvo ima veliku energetsku vrijednost. Na primjer, hrastovina: iako preostala vlaga u drvu iznosi približno 15 – 20 %, njegova kalorijska vrijednost može iznositi do 4,2 kWh po kilogramu.
branch laying horizontally
Piece of wood
DANAS
9 %
Single log
…trenutačnih svjetskih zaliha energije (560 EJ) čine šume, odnosno gotovo 49 EJ.
Piece of wood
2035.
13–15 %
Multiple logs
…svjetskih zaliha energije 2035. godine vjerojatno će činiti drvo (72 – 84 EJ). To su predviđanja Svjetske asocijacije za bioenergiju.
Exajoule (EJ)
branch laying horizontally
3
Piece of wood

FAKTOR NISKIH EMISIJA

Utjecaj onečišćenja zraka na naše zdravlje i okoliš toliko je ozbiljan da ga smatraju drugom po redu prijetnjom za okoliš nakon klimatskih promjena. Drvo za ogrjev ima mali faktor emisija u usporedbi s drugim izvorima energije s vrlo niskim primarnim energetskim koeficijentom od 0,2.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture
4
Piece of wood

SMANJENJE EMISIJA UZROKOVANIH LOŽENJEM U STAMBENIM OBJEKTIMA

Loženje na drva u stambenim objektima rasprostranjeno je uglavnom u ruralnim i rijetko naseljenim područjima u kojima je puno manje koncentrisano. Stare peći i otvorena ognjišta zagađuju puno više od modernih peći na drva. Stare peći pogoršavaju problem, a nove peći doprinose njegovu rješenju.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture
Total Suspended Particles (TSP)
5
Piece of wood

UČINKOVITOST

Moderna tehnologija tvrtke Schiedel može drastično povećati učinkovitost peći do čak 86%, istovremeno smanjujući emisije za 2/3 u usporedbi sa starim i neučinkovitim pećima.
Graph about emmissions showing Modern stoves vs Old inserts when using logs with and without moisture

Dok stare i neučinkovite pojedinačne peći i otvorena ognjišta značajno doprinose problemu, nove tehnologije i sustavi za daljinsko grijanje potrošačima u EU-u sada mogu pružiti ekološke i učinkovite opcije koje zadovoljavaju današnje zahtjeve za čistom energijom.

Mogli bismo drastično smanjiti emisije ako potrošači zamijene stare uređaje i upotrebljavaju najkvalitetnije suho drvo.

6
Piece of wood

EUROPSKE ŠUME RASTU

30 % godišnjeg prirasta ostaje u šumama. Površina europskih šuma svake se minute poveća za veličinu nogometnog igrališta, čime se povećava potencijal hvatanja ugljikovog dioksida u predstojećim desetljećima.
30%
godišnjeg prirasta ostaje u šumama.
7
Piece of wood

ISKORIŠTAVANJE CIJELOG STABLA

Održivo iskorištavanje cijelog stabla: drvo kao sirovina nije samo izvrstan izvor energije i topline, već je prikladno i za gradnju te izradu drvenog namještaja.
ŠIBICE
PELETE
STOLOVI
PODOVI
8
Piece of wood

EUROPSKI KLIMATSKI CILJEVI

Osim uštedi energije, EU posvećuje pažnju i obnovljivim izvorima energije kao što je biomasa te naročito drvo. Naši energetski sustavi moraju se osloboditi od fosilnih goriva. EU želi da obnovljivi izvori energije čine 20 % ukupne potrošnje energije do 2020. godine te najmanje 30 % do 2030.
Map of Europe
2020
20%
2030
30%
Piece of wood in hand

KAKO SE GRIJATI NA DRVA

DRVO ZA OGRJEV – PRAVI IZBOR

Tvrdo drvo bolje je za loženje od mekog drva. Meko drvo je smolasto pa gori kraće.
Piece of Beech wood
BUKVA
Piece of Oak wood
HRAST
Piece of Birch wood
BREZA
Piece of Spurce wood
SMREKA

PRAVILNA VELIČINA DRVA ZA OGRJEV

Odabir pravilnog drva za ogrjev ima odlučujuću ulogu za njegovu kalorijsku vrijednost.
Veličina cjepanica treba se prilagoditi veličini ognjišta. Za većinu ognjišta dužina cjepanice trebala bi se kretati od 25 do 30 cm, a opseg joj ne bi trebao biti veći od 25 cm.
Diagram showing a piece of wood should be 25 to 30 cm length
Dužina od 25 do 30 cm
Diagram showing a piece of wood should be 25 cm scale
Opseg do 25 cm

Drvo za ogrjev nabavljajte isključivo u lokalnim i održivo gospodarenim šumama. Na taj način doprinosite zaštiti okoliša i služite kao primjer za održivost.

OOptimalno drvo za ogrjev treba se sušiti godinu dana te imati vlažnost od 15 – 20 %. Budući da je vlažno/svježe drvo puno teže od suhog, za istu ćete cijenu dobiti manje drva.

Wet wood with red X across it

A SADA JE NA VAMA RED DA ZAPALITE VATRU!